De literatuurlijst

De bronnen die je gebruikt in je scriptie neem je op in de literatuurlijst. Deze literatuurlijst komt aan het eind van je scriptie, voor de bijlagenDe regels die gelden voor de bronvermelding zijn afhankelijk van de referentiestijl die je moet toepassen. De APA referentiestijl is de meest bekende. De APA heeft regels opgesteld voor bronvermelding en voor hoe de literatuurlijst eruit moet komen te zien. Studenten die rechten studeren maken meestal gebruik van de Leidraad voor juridische auteurs. Iedere gebruikte bron neem je eenmaal op in je literatuurlijst.

APA regels voor de literatuurlijst
De APA regels voor de literatuurlijst zijn als volgt:
- boek: achternaam, voorletter(s) (jaartal). Boektitel (schuin). Plaats van uitgave: uitgever. 
- wetenschappelijk artikel: achternaam, voorletter (jaartal). Titel van het artikel. Tijdschrifttitel (schuin), volume (nummer) (schuin), pagina’s.
- ISBN of DOI: een boek heeft altijd een ISBN en digitale artikelen een DOI. Als je artikelen via internet wilt zoeken is het handig de DOI te weten. Achternaam, voorletter(s), volgende achternaam, voorletter(s), etc (jaartal). Titel van het artikel. Tijdschrifttitel (schuin), volume (nummer) (schuin), pagina’s. doi: zonder punt
- hoofdstuk in een boek: achternaam, voorletter (jaartal). Titel van het hoofdstuk. In voorletter, achternaam, volgende voorletter, achternaam (red.), Titel van het boek (schuin) (pagina’s). Plaats van uitgave: uitgeverij. 
-rapport: achternaam, voorletter (jaartal). Titel van het rapport (schuin) (projectnummer indien aanwezig). Plaats van uitgave: onderzoeksbureau.
- internetverwijzingen: achternaam, voorletter (jaartal of n.d.). Titel van het online document (schuin). Verkregen op datum via websitetitel.
*n.d. betekent no date, geen datum. 

Alfabetische volgorde

De literatuurlijst neem je op alfabetische volgorde op. Je rangschikt op achternaam van de eerste auteur. Bij achternamen beginnend met dezelfde letter gaat de kortste achternaam voor. Bij voorvoegsels let je op de hoofdnaam en niet op Van of Ter voor een hoofdnaam bijvoorbeeld. Bij Engelse namen rangschik je wel op de voorvoegsels (bijvoorbeeld bij een naam die begint met 'Mac'. Hier orden je wel alfabetisch op 'Mac').
Bij meerdere publicaties van dezelfde auteur komt de oudste publicatie eerst. Als er meerdere publicaties uit hetzelfde jaar zijn, rangschik je ze met de letters a, b, c, d, etc. Bij publicaties van dezelfde eerste auteur maar verschillende tweede auteurs rangschik je op naam van de tweede auteur. 

Veel succes met de literatuurlijst!

 

Betaalbare scriptiebegeleiding
 
Voor jouw hbo scriptie of wo scriptie
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn